Zařizujeme pokoj pro kluka – uspořádání, inspirace, nápady

Zařizujeme pokoj pro kluka – uspořádání, inspirace, nápady

Plánujete změnit uspořádání pokoje svého dítěte? Víme, že navrhování chlapeckého pokoje je pro mnoho rodičů výzvou! Existuje mnoho věcí, které je třeba zvážit: jakou barvu by měly mít stěny? Jaké by mělo být ložní prádlo? Jak by měly být závěsy? V našem článku odpovíme na nejpalčivější otázky týkající se chlapeckého pokoje. Dozvíte se, co je třeba mít na paměti při plánování nové výzdoby prostoru pro děti.

Jak zařídit pokoj pro kluka? Pokoj pro mládež a dětský pokoj

Dítě musí mít svůj pokoj rádo. A bude ho mít rádo, když usoudí, že vypadá skvěle. Prostor, který se pro rodiče bude zdát nejlepší na světě, může být pro dítě příliš nudný, a ne příliš kreativní. Co je tedy třeba udělat, aby si kluk zamiloval své místo v domě? Především přidáním personalizovaných detailů, např. z jeho oblíbeného televizního pořadu, vyobrazení superhrdiny nebo prvku souvisejícího s jeho koníčkem.

Nápady na pokoj pro chlapce ve věku 4–10 let

Pokoj moderního chlapce je odrazem toho, kdo je a kým chce být, až vyroste. Díky široké škále stylů, barev a motivů, ze kterých si můžete vybrat, najde každé dítě něco pro sebe a rodiče něco, co se vejde do každého rozpočtu.

Co by tedy mělo být v místnosti pro mladšího chlapce?

  • Nábytek, který bude chlapec schopen používat sám – naučte jej nezávislosti, takže přizpůsobení nábytku dítěti bude skvělým řešením. Dítě bude jistě šťastné, když si bude moci samo vybrat ponožky nebo tričko.

  • Hra s úložným prostorem – v pokoji chlapce ve věkovém rozmezí 4–10 let je stále spousta hraček, což je důvod, proč bude organizace tak důležitá. Připravte kreativní místo pro skrytí předmětů! Udělejte z celého procesu úklidu zábavu, nikoliv jen povinnost.

Zařizujeme pokoj pro kluka

  • Místo k odpočinku – a nemusíme nutně mluvit o posteli! Pokud je v pokoji více místa, můžete přemýšlet o umístění další matrace, taburetu nebo sedacího vaku na podlaze. Pokud je dětský pokoj menší, je vhodné vybrat postel tak, aby se na ní dítěti nejen dobře spalo, ale také aby se mohlo pohodlně posadit a opřít.

  • Koutek pro tvůrce a objevitele – psací stůl, stolek, stan, místo, kde si dítě může kreslit pastelkami, rozložit poklady přinesené z dvorku nebo postavit novou stavbu z Lega. Chlapci v tomto věku jsou velmi vynalézaví!

Pokoj pro dospívajícího kluka

Pokoj teenagera je místo, kde se může cítit pohodlně. Je to jeho prostor, kde může být sám sebou a bavit se. Mělo by to být místo, které odráží jeho osobnost, zájmy a koníčky. Nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout, je použít správné barvy, nábytek a doplňky (pomohou s tím např. obraz, fototapety a samolepky).

Co bude v místnosti teenagera nezbytné:

  1. Pohodlný a uspořádaný prostor pro učení – investujte do dobrého psacího stolu s velkým množstvím polic a do ergonomické židle. Dospívající chlapci také milují různé doplňky, takže je důležité, aby měl psací stůl, kde se mohou nejen učit, ale také například hrát hry. Tip! Teenageři mají spoustu doplňků k nabíjení – zajistěte tedy speciální místo pro jejich dobíjení.

  2. Spousta úložného prostoru – police, komody, koše pod postelí a na zdi – vše v různých velikostech. Bude se to hodit nejen k uložení oblečení, ale také například skateboardu, míčů nebo hokejky.

  3. Místo k odpočinku – teenager rád zve přátele do svého domova, zvažte tedy umístění v pokoji nejen postele na spaní, ale také například několika taburetů, futonů nebo velkých polštářů.

  4. Osvětlení – dobré osvětlení je nutností! A to nejen v pokoji teenagera. Přemýšlejte o nákupu nevšedních lamp – svítidla by měla být zajímavá a poutavá.

Zařizujeme pokoj pro kluka

Jak vymalovat pokoj pro chlapce?

Chlapecký pokoj by měl být zábavný a kreativní. Jeho barvy by měly odrážet vkus a charakter jeho majitele. Pokud si však naše dítě nemůže vybrat svou oblíbenou barvu samo, máme několik návrhů.

Pěkná tmavě modrá barva bude vypadat dobře a kontrastovat s bílými stěnami. Zkuste zvýraznit jednu stěnu a vymalujte ji světle modrou barvou – prostor tak bude otevřenější a klidnější.

Co takhle barva do poloviny výšky zdi? Světle zelená barva dodá klučičímu pokoji teplo a charakter. Pokud se nebojíte odvážných uspořádání, přemýšlejte o použití tapety s motivem, který se vašemu dítěti bude líbit nejvíce. Tapeta s vesmírem, tapeta s fotbalem, nebo třeba tapeta se zvířaty? Pokud se obáváte, že takový doplněk zahltí dětský pokoj, nechte se zlákat a kupte dětskou samolepku na zeď, kterou lze v případě potřeby snadno nahradit jinou.

Jak zařídit malý dětský pokoj?

Jak zařídit pokoj pro chlapce se šikmým stropem? Aneb moderní podkrovní pokoj pro chlapce

Podkroví se může stát skvělým místem pro dítě! Jeho architektura se může stát spojencem rodičů při navrhování ideálního místa pro hraní a relaxaci. Tato nesmírně tajemná místnost se může stát útulnou hernou a kreativním místem k učení.

Při navrhování dětského pokoje v podkroví nezapomeňte zvolit vhodnou barvu stěn. Je důležité zachovat světlé barevné provedení. V místnosti se šikmými stropy se nejlépe osvědčí pastelové barvy a také bílá, které nádherně odrážejí světlo. Ať je vaše podkroví slunné a elegantní. A trochu více barev pak můžete dodat pomocí dekorativních prvků.

Důležitý je také výběr vhodného nábytku. Konkrétní prostorové řešení závisí na ploše místnosti a její konfiguraci. Šikmé stěny mohou být trochu problém, ale vyplatí se investovat do nábytku na míru, díky kterému se naše šikmé stěny stanou skvělým místem pro ukládání oblečení a hraček. Takový multifunkční doplněk nám poskytne více možností, jak postavit postel a vytvořit prostor pro hraní nebo učení.

Jaký styl zavést v podkrovní místnosti pro chlapce? V místnosti pro mladší děti vsaďte na útulný minimalismus, zatímco starším dětem se bude líbit loftový styl v kombinaci s prvky odkazujícími na jeho zájmy.

Zařizujeme pokoj pro kluka

Jak zařídit malý pokoj pro kluka?

To je otázka, na kterou lze odpovědět: „Záleží na tom, čeho chcete dosáhnout.“ Nejjednodušším způsobem uspořádání malé místnosti pro chlapce by bylo umístit postel a psací stůl na jednu stranu místnosti a na druhé straně postavit skříně na oblečení a další doplňky.

Rozhodnutí skutečně závisí na osobních preferencích a dostupnosti. Jaká jsou vaše prostorová omezení? Kde preferujeme, aby stála postel našeho syna? Potřebuje svůj psací stůl? Má komodu? Je ve skříni dostatek místa, nebo je třeba zařídit další prostor?

Prvním a nejdůležitějším krokem při zařizování malého prostoru je především inspirovat se projekty jiných lidí. To nám umožní najít takové, které ladí s velikostí našeho dětského pokoje, jeho strukturou a případně dalšími překážkami (např. šikmé plochy).

Nezapomeňte, že malé prostory potřebují dobrou organizaci – musí být nejen útulné, ale také funkční pro dítě – musí mít dobře navržený systém pro ukládání věcí. Je třeba zohlednit všechny potřeby dítěte, aby se jeho prostor stal místem odpočinku a zónou, která podněcuje kreativitu.

Jedinečný dětský pokoj

Existuje spousta nápadů pro chlapecké ložnice! Zvažte tematickou místnost, umístěte do ní inspirativní grafiky, vymalujte ji výraznými barvami nebo ji doplňte nevšedními vzory. Jedna věc je jistá, rodiče se budou muset přizpůsobit různým požadavkům a měnícímu se vkusu svého dítěte!

Čtěte rovněž::