Zařizujeme šedý obývací pokoj – jaké doplňky a vybavení oživí interiér?

Zařizujeme šedý obývací pokoj – jaké doplňky a vybavení oživí interiér?

Šedý design obývacího pokoje je oblíbenou volbou mnoha majitelů domů. Jedná se o velmi neutrální barvu, a proto se skvěle hodí do jakéhokoli uspořádání. Šedá je nejlepší odstín, pokud chceme, aby náš domov vypadal moderně a stylově.

Šedá barva – trend v moderních interiérech

Šedá barva je trendem v moderním interiérovém designu. Jedná se o univerzální barvu, kterou lze použít v jakékoli místnosti v domě a která se dobře kombinuje s téměř jakoukoli jinou barvou. Může mít rafinovaný a elegantní charakter nebo také moderní či klasický. Má tolik odstínů, že výběr toho vhodného se může stát docela výzvou. Od jemných pastelových barev, které se nejčastěji používají v prostorách navržených ve skandinávském stylu, přes ideální pro interiéry v moderním stylu grafitovou, až po tmavě antracitovou pro loftové uspořádání.

Šedý obývací pokoj – výběr vhodného odstínu šedé

Pokud hledáte skutečně nadčasovou paletu, která vám pomůže vyzdobit váš obývací pokoj, šedé odstíny budou pro tento účel ideální. Existuje jen málo barev tak trvanlivých a všestranných. Bez ohledu na to, jak váš prostor vypadá – jakou má velikost, kolik světla do něj proudí a jaké materiály a textury dominují jeho uspořádání – můžete si být jisti, že všechny tyto věci perfektně zdůrazní vhodný odstín šedé.

Zařizujeme šedý obývací pokoj

Existují čtyři hlavní typy šedé – chladná, teplá, tmavá a světlá. Každá z nich může mít různé odstíny a může být použita pro různé účely. Například chladné stěny jsou ideální pro místnosti, kde chcete vytvořit elegantní atmosféru. Teplá šedá je nejvhodnější pro místnosti, které mají být přívětivé. Tmavě šedé barvy se dokonale osvědčí v místnostech s nízkými stropy nebo když chcete, aby místnost vypadala prostorněji. Naproti tomu světle šedé stěny se nejlépe hodí do malých místností, které vytvářejí dojem otevřenosti.

Chcete-li najít nejvhodnější šedý tón pro vaši místnost, zvažte, jakým směrem je váš obývací pokoj orientován. Místnosti, které směřují na jih, budou vždy vyplněny světlem, takže takovým interiérům budou vyhovovat všechny odstíny šedé. Světle šedá barva pomůže maximalizovat dojem světla, což bude ideální pro menší obývací pokoje. Pokud však je váš obývací pokoj velký, chladnější šedá barva poslouží k vyvážení intenzity světla. Sytě šedé barvy a ty s mírně teplejším tónem budou dobře fungovat v místnostech orientovaných na sever. Pro obývací pokoje se západním, a tedy měnícím se světlem však stojí za to zvolit odstín, který se přizpůsobí osvětlení převládajícímu během dne, kdy tento prostor nejčastěji používáme. Pokud chceme v našem domě získat sladěné barevné schéma, neměli bychom zapomínat na to, aby stěny v našem šedém obývacím pokoji ladily s barvami sousedních místností.

Dekorace pro šedý obývací pokoj – co si zvolit a jak je kombinovat?

Výzdoba šedého obývacího pokoje může být výzvou. Pro vytvoření atraktivního vzhledu je důležité zvolit si správné barvy a dekorace. Neměli byste to však přehánět s použitím mnoha vzorů a textur v prostoru, protože to odvede pozornost od hlavního cíle – vytvořit přívětivou atmosféru a jedinečný charakter naší místnosti.

 
Zařizujeme šedý obývací pokoj
 
Zařizujeme šedý obývací pokoj
 

Jaká barva se hodí k šedé?

Univerzální šedá se dobře kombinuje s jakoukoliv barvou. Existují však takové barvy, které v kombinaci s ní se stávají atraktivnější a dělají prostor stylovější:

  • bílo-šedý obývací pokoj – šedo-bílé barevné schéma může být uklidňující, relaxační a ideální pro sofistikovanější estetiku. Moderní bílo-šedý obývací pokoj bude dobře fungovat s jinými barvami, jako je například hnědá nebo černá. Pomůže jim vyniknout, aniž by zahltily design místnosti.
  • šedo-tyrkysový obývací pokoj – záclony, pohodlná křesla, designové hodiny v tyrkysové verzi jsou návrhem pro lidi, kteří se nebojí originálních doplňků;
  • šedý obývací pokoj s doplňky v barvě láhvově zelené – módní obývací pokoj se zelenými doplňky je hitem posledních měsíců. Tapety, židle, přikrývky, polštáře, skleněné obrazy ve zlatých rámech. Takové doplňky a šedá chladná barva na stěnách jsou receptem na nevšední a stylový obývací pokoj;
  • šedý obývací pokoj a tmavší odstíny námořnické modré – Šedá podlaha a nábytek, moderní osvětlení v námořnicky modrém odstínu, navíc záclony a polštáře stejné barvy – to je něco pro milovníky elegantního designu;
  • šedý obývací pokoj s prvky žluté barvy – Tmavě šedá pohovka se žlutými dekorativními polštáři a měkkým plédem, dlouhé záclony, žluté křeslo na černé kovové základně se stanou hlavní atrakcí obývacího pokoje. V šedém obývacím pokoji se žlutými akcenty si přece nemůžete stěžovat na nedostatek barev!
 
Zařizujeme šedý obývací pokoj
 
Zařizujeme šedý obývací pokoj
 
  • šedý obývací pokoj s přídavkem pastelových barev – O něco jemnější verze interiérového designu. Šedá v kombinaci se světlými, jemnými odstíny vytvoří harmonii a místo vhodné pro domácí odpočinek.

Pudrová růž a šedé stěny, nebo možná šedá pohovka a pastelová fialová na tkaninách? Je jen na vás, které spojení vám nejlépe vyhovuje.

Jaký nábytek do šedého obývacího pokoje?

Barva nábytku do šedého obývacího pokoje bude mít významný vliv na celé uspořádání místnosti a styl, který v ní bude převládat. Minimalistický, bílý a bílošedý nábytek jsou velmi populární, protože umožní vytvořit moderní a úhledně vypadající design. Pokud však chceme vytvořit obývací pokoj s charakterem, stojí za to vsadit na silnější doplňky. Osvědčí se například tmavý dřevěný nábytek, černý stůl a židle nebo výraznější dekorace – např. křesla a taburety ve výrazných barvách. Jemná modrá, energická zelená a extravagantní červená vyniknou na pozadí šedé barvy.

Čtěte rovněž::