Útulný obývací pokoj v rustikálním stylu – tipy a inspirace

Útulný obývací pokoj v rustikálním stylu – tipy a inspirace

Rustikální uspořádání interiéru je jedním z nejoblíbenějších designových stylů. Je to proto, že navrhování prostoru v tomto stylu vnáší do domova teplo a jednoduchost. Mnoho majitelů domů chce mít ve svých pokojích útulnou, přirozenou atmosféru a takovou náladu navozují právě zemité odstíny a textury. Tentokrát vám poradíme, jak uspořádat obývací pokoj v rustikálním stylu. Bude to pohodlné a pohostinné!

Rustikální obývací pokoj – jak ho zařídit?

Rustikální interiéry vycházejí z tradic malých venkovských sídel. Jak vnést tuto neobvyklou atmosféru do obývacího pokoje? Zde jsou naše tipy.

Barevné schéma rustikálního obývacího pokoje

Mnoho lidí volí v obývacím pokoji rustikální barvy. Důvodem je, že rustikální odstíny nabízejí pocit tepla a intimní atmosféry, což nelze dosáhnout použitím modernější barevné palety.

obývací pokoj v rustikálním stylu

Barvy nátěrů, tkanin a doplňků budou založeny na přirozené paletě barev. Převládat budou šedá, hnědá a zelená barva. Barevné schéma obývacího pokoje však není vždy omezeno na zemité tóny. V některých domácnostech se můžete setkat i s tmavšími, více fialovými odstíny a šalvějově zelenou nebo rezavě červenou barvou, které obohatí rustikální design.

Neutrální barvy, jako je hnědá a bílá, jsou také součástí rustikální palety, ale používají se střídmě, aby ještě více vynikly.

Navrhování obývacího pokoje s nejlepším nábytkem v rustikálním stylu

Nákup nábytku pro rustikální obývací pokoj může být složitý úkol. Stojí za to najít nejlepší vybavení, které nejenže bude plnit svou užitkovou funkci, ale také se bude hodit do stylu majitele.

Pozornost je třeba věnovat výběru správného typu nábytku. Zaměřte se nejprve na ty s přírodními odstíny a texturami. Tip! Vyhněte se nábytku s ostrými hranami, protože dodávají místnosti moderní vzhled.

obývací pokoj v rustikálním stylu

Investujte do nákupu dobré sady pohovek a židlí v neutrálních barvách nebo zkuste koupit ty, které jsou potažené kůží. K tomu bude nádherně ladit velký konferenční stolek z tmavého dřeva.

Pokud bude v obývacím pokoji použita světlá dřevěná podlaha, pak by bylo vhodné přidat police z tmavšího dřeva, aby působily kontrastně.

Hliněné a keramické květináče, přírodní materiály a rostliny čili rustikální doplňky do obývacího pokoje

Rustikální vzhled obývacího pokoje lze nádherně zdůraznit dekorativními prvky. Nejlépe se osvědčí doplňky z přírodního dřeva, např. lampy z kmenů stromů, velké vonné svíčky s lesní nebo květinovou vůní a bujná vegetace.

Více textury prostoru dodáme použitím pletených košů a bavlněných koberců a přikrývek. V rustikálním obývacím pokoji vsaďte na odvážnější vzory polštářů nebo tkanin. Dobrým nápadem je také přidat několik kousků terakoty.

obývací pokoj v rustikálním stylu

Chcete-li svému rustikálnímu obývacímu pokoji dodat nový rozměr, postavte do rohu hliněné nádoby a na police umístěte keramické doplňky. V rustikálním interiéru stojí za to pověsit okouzlující závěsy s výraznými motivy a barvami, které zakrývají pouze část okenní plochy, aby do interiéru pronikalo dostatečné množství slunečního světla.

Zkuste také přidat další dekorativní prvky, jako jsou například obrazy na plátně s motivem přírody, a na konferenčním stolku umístit vonné svíčky a čerstvé květiny.

Rustikální interiér ve městě

Ačkoli rustikální styl vypadá nejpřirozeněji ve venkovských domech nebo rezidencích, nic nebrání tomu, aby tato jedinečná estetika našla své místo i v bytech. Díky uspořádání v tomto stylu se náš prostor stane oázou a útočištěm před ruchem města.

Nezapomeňte však použít teplé barvy a vhodné dekorativní prvky. Mohou to být ruční práce, jako jsou krajky, tkané koberce nebo koberečky, a přírodní textilie, jako je len nebo vlna. Další inspirace pro výzdobu najdete na našem blogu!

Čtěte rovněž::