Obývací pokoj v minimalistickém stylu – jak jej uspořádat?

Obývací pokoj v minimalistickém stylu – jak jej uspořádat?

Minimalismus vznikl jako reakce na přebytek věcí, které nedávají našemu životu žádnou hodnotu. Stále více lidí se rozhoduje pro minimalistické interiéry, aby se zbavili přebytků, které jen způsobují horší náladu. Každý z nás sní o chvíli relaxace po náročném dni. Obývací pokoj v minimalistickém stylu je k tomu přímo stvořen!

Minimalistický styl a barevnost – co si vybrat?

V minimalistickém obývacím pokoji vládnou světlé barvy. Nejčastěji se rozhodujeme pro odstíny šedé nebo bílé. Pokud je to však pro nás příliš samozřejmé, můžeme sáhnout i po širší paletě barev. Doporučujeme zvážit béžovou, žlutou nebo dokonce námořnickou modrou, přičemž je třeba mít na paměti, že tmavé odstíny nesmí být dominantní.

Barvy stěn jsou základem našeho uspořádání. Musíme se proto rozhodnout, co se k nám hodí a s čím se budeme cítit dobře. Nezapomínejme také, že barvy nejsou jediným řešením. Naše stěny můžeme zkrášlit světlými, elegantními cihlami, na něž můžeme nalepit zajímavé 3D samolepky, které nám pomohou prolomit jednotvárnost.

Obývací pokoj v minimalistickém stylu
Obývací pokoj v minimalistickém stylu

Podlaha v minimalistickém obývacím pokoji

Podle toho, na co se chceme zaměřit, může být podlaha nenápadným prvkem nebo důležitým bodem našeho uspořádání. Stojí za to vsadit na klasické dřevěné panely, které přidají našemu interiéru kouzlo nebo na dlaždice v zajímavých a teplých barvách, které trochu oživí místnost.

Minimalistický obývací pokoj a nábytek – jak vybrat nábytek?

Při navrhování obývacího pokoje v minimalistickém stylu nezapomeňte zvolit geometrický nábytek, který nemá charakteristické prvky. Takové doplňky by mohly negativně ovlivnit řád a pocit čistoty, na kterých nám záleží. Dobrým nápadem bude jednoduchý nábytek z vysoce kvalitního dřeva.

Nejlepší je vybrat vybavení, které bude tvořit jednu ucelenou kolekci. Díky tomu bude náš obývací pokoj v minimalistickém stylu vypadat elegantně a usnadní se nám výběr dalších dekorativních prvků, které budou ladit s estetikou nábytku.

Obývací pokoj v minimalistickém stylu
Obývací pokoj v minimalistickém stylu

U minimalistického stylu je důležité, aby všechno se vším ladilo. Není zde proto prostor pro rušivé doplňky. Vše musí být pečlivě promyšleno a není třeba s ničím spěchat.

Osvětlení v obývacím pokoji v minimalistickém stylu

V asketických interiérech se nejlépe osvědčí přirozené osvětlení, které vhodně prosvětlí naše prostory a ovlivní naši pohodu, práci a odpočinek. Pokud si však nemůžete dovolit velká okna, která by místnosti dodala pocit většího prostoru, není nic ztraceno. Vždy se můžete porozhlédnout po vhodném umělém osvětlení.

Svítidla pro minimalistický obývací pokoj by měly mít tlumené barvy a neměly by mít další ozdoby. Všudypřítomná geometrie je však vítána! V době, kdy se netypická svítidla obvykle nehodí do mnoha uspořádání, jsou právě zde perfektním prvkem, který zvýrazní charakter místnosti.

Vzhledem k tomu, že přirozené světlo je nejlepší, je vhodné zvolit žárovky, které tento efekt nejlépe odrážejí.

Obývací pokoj v minimalistickém stylu

Minimalistické interiéry a dekorace

Ačkoli minimalismus nemá rád přesycenost, neznamená to, že ozdoby nejsou žádoucí. Právě naopak – nesmí chybět elegantní a drobné doplňky.

Je však důležité zachovat harmonii! K výzdobě našeho obývacího pokoje budeme potřebovat hlavně předměty každodenní potřeby, jako je zrcadlo či hodiny. To neznamená, že se v našem obývacím pokoji nemůže objevit zajímavý obraz, plakát nebo jiné podobné ozdoby. Naopak – zapadnou dobře do estetiky místnosti a zahřejí minimalistický interiér.

Obývací pokoj v minimalistickém stylu

Obývací pokoj v minimalistickém stylu

Na konferenčním stolku můžeme umístit svíčky, které se hodí do interiéru, na komodu zajímavou mísu a na pohovku polštáře různých tvarů. Možností je zde opravdu hodně! Vše závisí na našich preferencích a vkusu.

Vegetace v minimalistickém obývacím pokoji

Všichni milovníci rostlin si nyní mohou oddechnout, protože v minimalistických obývacích pokojích jsou rostliny dokonalým doplňkem. Nejlepší je však sázka na typickou zelenou vegetaci, protože jiné barvy mohou příliš vyčnívat ze zbytku projektu.
Rostliny mohou být zasadit do květináčů s tlumenými barvami, abyste měli jistotu, že určitě budou ladit se ostatními doplňky.

Čtěte rovněž::