Květiny do ložnice. Nejlepší rostliny pro čištění vzduchu a zajištění zdravého spánku

Květiny do ložnice. Nejlepší rostliny pro čištění vzduchu a zajištění zdravého spánku

Ložnice je místem, kde trávíme spoustu času a nabíráme sílu. Proto je velmi důležité navrhnout ji tak, aby nám poskytovala klidný a zdravý spánek. Rostliny, které čistí vzduch, jsou skvělým způsobem, jak zlepšit kvalitu vzduchu v ložnici, a tím i celkovou atmosféru místnosti.

Zdravé květiny v květináčích do ložnice

Rostliny nejen zlepšují estetický vzhled ložnice. Mnoho populárních druhů pokojových rostlin rozptylováním toxinů a uvolňováním kyslíku zlepšuje kvalitu ovzduší, a dokonce zmírňuje alergie. Je třeba také zmínit, že snižují stres a uklidňují, což v ložnici ovlivňuje kvalitu spánku. A co je nejdůležitější, většina druhů těchto čistících rostlin se velmi snadno udržuje!

Je však třeba si uvědomit, že není správné tvrdit, že všechny rostliny v noci produkují kyslík a absorbují škodlivé látky, jako je například benzen nebo formaldehyd. Skutečnost je taková, že metabolický proces pouze některých z nich způsobuje, že čistí vzduch. Většina květin v květináčích vylučuje během noci oxid uhličitý, proto je vhodné vědět, které rostliny umístit do ložnice, abychom mohli lépe odpočívat a dýchat.

Které rostliny produkují v noci kyslík a nejlépe čistí vzduch?

Aloe

Nejoblíbenějšími druhy pěstovanými doma jsou aloe pravá a aloe stromovitá. Má rádo místa v blízkosti okna, v noci produkuje kyslík a dokonale zvlhčuje vzduch. Podléváme jej jednou dvakrát týdně.

Aglaonema

Je rozšířena v tropických a subtropických oblastech Asie a Tichomoří. Má ráda teplá místa, ale poměrně vlhká, takže pokud máte v ložnici zvlhčovač, mělo by vedle něj být také místo i pro tento druh rostliny.

Květiny do ložnice

Fíkus

Slunný interiér mu pomůže rychleji růst. Krásně vyzdobí ložnici s velkým oknem, do které během dne dopadá spousta slunce. Jeho lesklé listy se stanou elegantním doplňkem uspořádání.

Palma zlatoplodá

Interiéroví designeři ji milují, protože v interiérech vypadá skvěle a dodává jim tropický vzhled. Kromě toho, že krásně vypadá, skvěle zvlhčuje vzduch. Měla by být v domácnosti každého alergika, protože pozitivně ovlivňuje dutiny a dýchací systém. Má ráda slunná místa, pravidelné zavlažování a kropení listů.

Zelenec

Má rád slunná místa, ale dobře se osvědčí i v tmavších ložnicích – listy pak získají trochu jiný odstín. Má krásné světlé listy, které vypadají skvěle v otevřeném prostranství a umístěné v květináči s nohama rozjasní prostor. Navíc se o něj velmi snadno pečuje.

Kapradina

Účinný neutralizátor toxinů. Velmi dobře si poradí s očištěním vzduchu od xylenu, formaldehydu a trichlorethylenu. Pěstitelsky jednoduchá rostlina, která nejlépe roste na polostínných místech.

Květiny do ložnice

Stínomilné květiny do ložnice

Sanseviera

Nezničitelná květina, jak se o ní říkalo. Patří mezi rostliny, které nevyžadují častou péči a zalévání. Má ráda slunná místa a dobře snáší suchý vzduch, ale stejně dobře roste i na tmavších místech. Pokud je tedy ložnice málo prosluněná, je vhodné do ní umístit právě sansevierii.

Lopatkovec

Velmi dobře zvlhčuje vzduch! Pochází z vlhkých oblastí Střední a Jižní Ameriky, takže chladnější a tmavší místa budou pro něj ideální. Při velkém množství světla jeho listy blednou.

Vánoční kaktus (schlumbergera)

Je vhodný pro okenní parapety, ale v zimě se nejlépe cítí v chladnějších teplotách. V zimě krásně kvete, takže se vyplatí mít jej v ložnici, abyste jí dodali barevný nádech.

Břečťan

Je ideální do chladné ložnice, ale dobře roste i na teplejších místech. Břečťan odstraňuje ze vzduchu škodlivé látky, jako je například benzen, xylen, toluen nebo trichlorethan.

Filodendron

Má rád stín, ale pohrdá chladem. Má rád, když je teplo, ale ne příliš sucho. V ložnici může stát ve stínu, ale daleko od průvanu a radiátorů, jinak ztratí své krásné zelené zbarvení.

Květiny do ložnice

Uspořádání květin v ložnici

Nyní, když už víme, které květiny jsou vhodné do ložnice, pokusme se zdůraznit i jejich dekorativní vlastnosti. Rostliny větších velikostí by měly být umístěny pouze v prostorných ložnicích, v menších místnostech je nejlepší umístit 1-2 rostliny. Stojí za to je vložit do dekorativních květináčů, které ladí se stylem celého prostoru. V boho ložnicích čistící rostliny budou vypadat skvěle v květináčích z proutí nebo mořské trávy a juty, zatímco v moderních a podkrovních projektech jejich zelené listy zatraktivní květináče z kovových profilů a betonu. Vyplatí se je také zavěsit na stěny! Vedle rostlin bude fantasticky vypadat dekorativní zrcadlo nebo skleněný obraz s motivem přírody.

Čtěte rovněž::