Jak zařídit koupelnu? Praktický rádce a inspirace

Jak zařídit koupelnu? Praktický rádce a inspirace

Koupelna má obrovský vliv na náš každodenní život. Kromě toho je to jedno z těch míst, kde můžete bez ohledu na velikost využít snadnou a často cenově dostupnou modernizaci výzdoby. Pomocí designérských triků můžete snadno vyjádřit svůj styl. Abychom vás inspirovali k navržení nového a lepšího prostoru, přinášíme vám naše oblíbené způsoby uspořádání koupelny.

Klasika je vždy v módě

Klasické prostory nikdy nevyjdou z módy, a proto použití takového řešení v koupelně bude osvědčené a nadčasové. A přestože design interiéru v tomto stylu bude spíše klidný a jednoduchý, může být nádherně zdůrazněn odvážnějšími dekorativními doplňky, díky nimž interiér ožije.

V klasické koupelně budou převládat přírodní barvy, jako je hnědá nebo béžová. Stojí však za to vyzkoušet více nekonvenčních řešení a navrhnout místnost v modrých nebo pastelově zelených odstínech. Jedním z tajemství tradičního stylu koupelny je také použití výrazné tapety, která vytvoří iluzi prostoru.

Jak zařídit koupelnu?

Chcete-li, aby váš interiér byl stylový a elegantní, přemýšlejte o koupi klasické vany s dekorativními prvky. A pokud v něm není dostatek místa, můžete se nechat zlákat mramorovou sprchou v proskleném provedení.

Našemu prostoru v klasické verzi vdechneme charakter pomocí kreativních a dekorativních doplňků. Mluvíme zde o designových rukojetích, zrcadlech s ozdobným rámem, akrylových obrazech s květinovými motivy a kovovém lustru.

Moderní průmyslové

Místnosti v průmyslovém stylu se vyznačují funkčností a strohostí, ale navzdory tomu tyto interiéry nikdy nejsou nudné. V koupelně navržené v tomto stylu budou hrát velkou roli dokončovací materiály. Naštěstí na trhu dekorativních výrobků najdeme spoustu zajímavých doplňků, které dokonale prolomí asketický vzhled průmyslových prostor.

Velký význam při uspořádání koupelny v tomto stylu má geometrie a forma. Na takovém místě vytvoří kruhy, mnohoúhelníky či jednoduše přímky samy o sobě originální dekor. Proto je při plánování tak důležité věnovat pozornost výběru nábytku, umyvadla nebo sprchy.

Jak zařídit koupelnu?

Základem moderního uspořádání koupelny jsou barvy jako bílá, šedá a béžová. Velkou roli bude hrát také černá – hlavně v doplňcích – a materiály jako je například beton, cihla, a dokonce i měď.

Oblíbené jsou tmavé skříňky pod dřezem ve tvaru obdélníku, umocněné kulatým bílým umyvadlem. K tomu skleněný průmyslový sprchový sloup s černým povrchem a koupelna okamžitě změní svůj vzhled.

Mezi další vkusné doplňky patří například prvky z rustikálního dřeva, kovové lampy, šedé koupelnové osušky a nerezová zrcadla.

Uspořádání malé koupelny – nápady pro originální vzhled

Vzhledem k omezené ploše a malým možnostem změny dispozice malé koupelny se její renovace často odsouvá do pozadí. Ve skutečnosti je však takový malý prostor skvělou příležitostí k experimentování s barvami a vzory. Existuje několik zajímavých tipů, pomocí nichž můžete snadno najít soulad mezi funkčností a estetikou interiéru.

Jak zařídit koupelnu?

V první řadě bychom se měli zamyslet nad stěnami. Malou koupelnu stojí za to oživit tapetou s originálním vzorem, vyrobenou z vysoce kvalitního materiálu. Správně zvolený a efektní motiv udělá velký dojem v malém prostoru a učiní ho prostornějším.

Velká zrcadla a dobře naplánované osvětlení jsou dalšími prvky, díky nimž bude malá koupelna působit otevřeněji. Je třeba dbát na to, aby v uspořádání nechybělo světlo u umyvadla a u zrcadel.

V malé místnosti budou spásou další police na stěně pro uložení nezbytných věcí a sprchový kout se skleněnými skládacími dveřmi ušetří více místa.

Jak zařídit koupelnu?

Cenově dostupné doplňky, které změní výzdobu koupelny

Renovace koupelny může být nákladná. Dobrý styl však nemusí vždy vyžadovat investice do drahých dekorací. Poradíme vám, jak osvěžit koupelnu elegantně a za přijatelnou cenu.

  1. Modernizace osvětlení – díky výměně lamp nebo samotných žárovek bude prostor vypadat větší a krásnější. Zkuste použít fluorescenční zářivky, které vnesou do interiéru teplejší světlo.

  2. Mosazné dekorativní prvky – díky těmto doplňkům bude interiér vypadat luxusněji. Mohou to být držáky na ručníky a župany, dávkovač mýdla, nová baterie nebo zrcadlo.

  3. Obrazy do koupelny — Zapomeňte na prázdné stěny! Moderní a cenově dostupná grafika na skle a obrazy na plátně vnesou do koupelny jedinečný vzhled a zlepší vizuální efekt prostoru.

  4. Vegetace – koupelnu oživí i malý květináč s efektní rostlinou. Nezapomeňte, že to nemusí být živé rostliny, můžete si levně zakoupit i umělé.

  5. Samolepky na obklady pokud obklady vypadají ponuře, zkuste na ně nalepit samolepky s marockým nebo květinovým vzorem. Jejich výhodou je, že je lze snadno odstranit bez zničení povrchu.

  6. Výměna sprchového závěsu — jedná se o jednu z nejlevnějších dekorací do koupelny. Vsaďte na vzorované závěsy, které budou ladit se zbytkem doplňků.

  7. Výměna ručníků a koberců – výměna starých a opotřebovaných textilií do značné míry ovlivní vzhled vaší koupelny. Nakupte měkké a nadýchané doplňky, které budou ladit s designem interiéru. Tradiční koupelnovou předložku můžete nahradit moderní vinylovou rohoží, která dodá zvýrazňující barvy a vzory.

Jak zařídit koupelnu?

Renovace koupelny má obrovský vliv na úroveň pohodlí vašeho domova. Až se budete připravovat na její proměnu, nezapomeňte si zapsat všechny inspirace, které vás oslovily. Díky tomu, že budete mít obecný nástin projektu uspořádání prostoru, budete moci zvolit styl a doplňky, které budou nejlépe ladit s estetikou vašeho domova.

Čtěte rovněž::