Jak zařídit dětský koutek?

Jak zařídit dětský koutek?

Děti potřebují prostor k objevování a růstu a čas na hraní je důležitou součástí jejich dne. Chcete, aby vaše děti měly místo, kde mohou běhat a být samy sebou? Podívejte se na naše nápady, jak vytvořit doma jedinečný hrací koutek.

Dětský koutek v dětském pokoji

Hrací koutek je důležitým prvkem dětského pokoje. Je to místo, kde se dítě může cítit v pohodě a hrát si, aniž by bylo posuzováno. Je to také místo, kde může komunikovat s ostatními dětmi. Hrací koutek by se však neměl omezovat pouze na hry a hračky. Měl by být také založen na barvách a tvarech, které pomohou vašemu dítěti rozvíjet kreativitu. Čím více smyslových vjemů, tím lépe!

Zařizujeme pokoj pro kluka

Ze všech místností v domě bude hrací koutek rozhodně nejzábavnější. Existuje mnoho možností výzdoby a uložení, které pomohou vytvořit inspirativní místo pro děti. Níže uvádíme několik nápadů na výzdobu hrací místnosti:

  • Nábytek / police s úložným prostorem, tedy základní vybavení dětského hracího koutku. Právě z nich bude dítě vytahovat své hračky, schová do nich své poklady nebo umístí oblíbené knihy.

  • Stoly a židle – budou se hodit při navrhování dokonalého uměleckého prostoru, kde vaše dítě může vytvářet svá jedinečná umělecká díla, hrát svou oblíbenou stolní hru nebo skládat kostky. Pokud je interiér malý, bude dobré zakoupit židli s přídavným boxem pro uložení věcí. Malé dítě bude mít radost z malé židličky a malého stolu, zatímco starší dítě, které již tráví více času tvořením svých prací, bude jistě chtít svůj vlastní stůl a pohodlnou židli.

  • Koberce, polštáře a přikrývky – v případě koberce se vyplatí koupit takový, který se snadno čistí. Nabízíme například koberce s krátkým vlasem nebo vinylový koberec, který lze snadno umýt vlhkým hadříkem. Vlněné nebo fleecové polštáře a přikrývky jsou ideální pro uspořádání koutku malého čtenáře.

Zařizujeme pokoj pro kluka

  • Další dekorace – stěny nad knihovnou budou skvělým místem pro vytvoření nástěnné galerie s jedinečnými obrazy. Mladší děti potěší obrazy s pohádkovými postavičkami, starším dětem se budou líbit obrazy se sluneční soustavou nebo se zvířaty. V naší kategorii obrazy na plátně jistě najdete vzor, který dokonale zapadne do takového prostoru. Dalším řešením jsou také samolepky na zeď – umístěné těsně nad hrací zónou dodají celému prostoru barvu a jedinečný design.

  • Cvičební prostorpokud je v místnosti dostatek místa pro další atrakce, zkuste koupit gymnastický žebřík, šplhací trojúhelník nebo balanční desku. Takové doplňky jsou v dětských pokojích stále více oblíbené!

Dětský koutek v obývacím pokoji

Hrací koutek v obývacím pokoji může být skvělým místem, kde děti budou trávit svůj čas. Hraní s hračkami, čtení knih, sledování televize – všechny tyto aktivity jsou tím, co děti milují. Je to také skvělé místo, kde mohou trávit čas se svými rodiči. Nejlepší na hracím koutku v obývacím pokoji je to, že je dětem kdykoliv k dispozici během dne!

Jak zařídit dětský koutek?

Aby byl hrací koutek pohodlný a bezpečný, je třeba zvážit několik věcí:

  • Prostor musí být dostatečně velký, aby se děti mohly volně pohybovat;

  • Musí být vybaven pohodlným nábytkem, jako jsou měkká křesla nebo pohovky, na kterých mohou sedět a relaxovat po hraní, nebo mít oddělenou část na čtení s polštáři a přikrývkou;

  • K dispozici by měla být samostatná skříň na dětské hračky nebo speciální koše a barevné krabice, do kterých si dítě může po hraní schovat své poklady a udržovat větší pořádek. Skvělým nápadem je kombinace takových doplňků s barvami celého obývacího pokoje (pokud je obývací pokoj udržován v boho stylu, je vhodné schovat hračky v proutěných koších, a pokud je obývací pokoj uspořádán v loftovém stylu, perfektně se osvědčí velké krabice z přírodního a tmavého dřeva);

  • je vhodné zajistit, aby dítě mělo ve svém hracím koutku pohodlný prostor na podlaze – měkký koberec nebo pěnové puzzle umožní dítěti hrát si spokojeně na panelech nebo dlaždicích.

Bezpečnost dětského koutku

Bez ohledu na místo, kde bude mít dítě svůj hrací koutek, je velmi důležité tento prostor řádně zajistit. Dítě musí mít možnost prozkoumat své okolí a rodiče si musí být jisti, že si v něm neublíží. V případě malých dětí nezapomeňte zajistit kontakty, schovat vyčnívající kabely a nebezpečné předměty, jako jsou nůžky nebo nože. Dobrý nápad je také připevnit ke zdi skříňky nebo police, ve kterých děti mají své oblíbené hračky.

Jak zařídit dětský koutek?

Uspořádání herního koutku – popusťte uzdu své fantazie!

Existuje mnoho nápadů na uspořádání hracího prostoru pro děti! Vyplatí se vytvořit místo, které bude doplněno netradičními vzory, barvami a tvary. Jedna věc je jistá, při zařizování koutku se nebojte kreativních řešení, která nejen vašemu dítěti, ale i vám umožní přenést se do světa fantazie.

Čtěte rovněž::