Jak sladit obývací pokoj s ložnicí? Chytré způsoby, jak vytvořit úspěšný projekt

Jak sladit obývací pokoj s ložnicí? Chytré způsoby, jak vytvořit úspěšný projekt

Kombinace ložnice a obývacího pokoje má mnoho výhod. Jednou z hlavních je úspora místa. Díky dobře navržené místnosti budete mít stále svůj vlastní soukromý prostor, když ho budete potřebovat, a zároveň si budete užívat společnost ostatních ve svém obývacím pokoji. Jak spojit obývací pokoj s ložnicí na malé ploše? Podívejte se na naše tipy!

Definice skvělého obývacího pokoje a ložnice

Vynikající spojení obývacího pokoje a ložnice je esteticky příjemné, funkční a dobře navržené. Taková designová kombinace by měla mít následující vlastnosti:

  • Obývací pokoj by měl být dostatečně prostorný, aby se do něj vešel nábytek pro odpočinek a zábavu.
  • Ložnice by měla být dostatečně velká, aby poskytovala prostor pro ukládání věcí, spaní a oblékání.
  • Přirozené světlo – v obývacím pokoji a ložnici by mělo být okno s přirozeným světlem, které zajistí dostatečné osvětlení během dne.

Zařídit obývací pokoj s ložnicí není snadné, proto než se pustíte do práce, zjistěte si, zda bude váš prostor pro takovou změnu vhodný. Je důležité připravit alespoň základní plán postupu. Užitečné mohou být odpovědi na následující otázky:

  • Jaké je rozvržení domu / bytu?
  • Jaké jsou jeho rozměry?
  • Silné a slabé stránky prostoru.
  • Kolik věcí – nábytku, doplňků si chcete ponechat a kolik koupit nových.

Čím lépe se připravíte, tím větší máte šanci vytvořit pohodlnou a krásnou místnost podle svých představ.

Jak sladit obývací pokoj s ložnicí?

Spojení obývacího pokoje s ložnicí – několik užitečných tipů týkajících se designu

Navržení obývacího pokoje s ložnicí není snadný úkol. Vyžaduje dovednosti, znalosti a kreativitu. Zde je několik designérských tipů, které vám pomohou vytvořit dokonalé spojení obývacího pokoje a ložnice.

Přírodní barevné schéma

Přírodní, teplé barvy vdechují malým místnostem otevřenější vzhled, a proto by obývací pokoj s ložnicí měl být navržen tak, aby takovému prostoru dominovaly jemné odstíny.

Bílá, růžová a pastelově zelená jsou barvy, které byste měli použít ve svém obývacím pokoji, pokud chcete, aby působil klidně a příjemně. Můžete také přidat teplé barvy, jako jsou například hnědá a oranžová, a dodat mu tak útulný charakter. Vyzkoušejte v ložnici bílou, modrou nebo zelenou barvu. Dobrým nápadem je zvolit dva odstíny jedné barvy tak, aby byl prostor pestrý.

Nezapomeňte pečlivě promyslet výběr barev na stěny a nábytku do místnosti. Jejich sladění má velký význam. Barva stěny může ovlivnit, jak se v tomto prostoru cítíme. Může mít také vliv na to, jak je místnost vnímána ostatními. Ložnice by měla být relaxační a obývací pokoj by měl být živý, ale přirozený. Díky dobře zvolenému nábytku bude celé uspořádání vizuálně atraktivnější.

Jak sladit obývací pokoj s ložnicí?

Nábytek s dvojitou funkcí je nutností

V malých prostorách by měl každý nábytek plnit dvojí funkci. Dobrým řešením bude například koupit rozkládací pohovku nebo investovat do modulárního nábytku, kde můžeme postel skrýt ve zdi. Oba tyto způsoby nám ušetří spoustu místa. Pokud však chceme, aby každé zařízení bylo samostatné, stojí za to investovat do trochu odlišných metod, které se vyznačují nejen vysokou estetikou, ale také funkčností.

Ideálním řešením je například postel s úložným základem (dodatečné šuplíky), která umožní uspořádat některé věci, a ponechá tak více prostoru pro další doplňky, např. stojací lampy, velké květináče či koš na polštáře a přikrývky.

Nábytek se snažíme umístit tak, aby zabíral co nejméně místa. Je velmi důležité, abyste se mohli snadno pohybovat po místnosti.

Jak sladit obývací pokoj s ložnicí?

Kreativní rozdělení prostoru

Zájem o použití různých typů paravánů, příček nebo stěn stále roste. Lidé hledají nové způsoby, jak uspořádat své domovy, a příčky do místností mohou být skvělým způsobem, jak kreativně rozdělit obytný prostor.

Oddělení obývacího pokoje od ložnice v jedné místnosti je skvělým způsobem, jak vytvořit intimní prostor. Jak kreativně rozdělit takové místo?

  • Příčka s nízkou dělící stěnou
  • Příčka se skleněnou stěnou
  • Rozdělení místnosti závěsem
  • Rozdělení pomocí knihovny
  • Rozdělení posuvnými dveřmi
  • Rozdělení místnosti dekorativními panely
  • Rozdělení místnosti zajímavým paravánem.

Většina těchto kreativních způsobů nezabírá mnoho místa, jsou levné a výrazně zvyšují soukromí a také umožňují větší kontrolu nad světlem. Rozdělení místnosti zajímavými příčkami je skvělý způsob, jak dosáhnout „WOW“ efektu.

Stěny mají velký význam

Pokud nechcete používat výše zmíněné příčky v místnosti, můžete i tak snadno vytvořit přirozené oddělení prostoru. K tomuto účelu se budou perfektně hodit nástěnné dekorace. V porovnání s příčkami nám tento způsob umožní ušetřit mnohem více místa a využít jej pro další doplňky.

Jak sladit obývací pokoj s ložnicí?

Nejjednodušší je například použít tapetu s designovým vzorem v jedné části místnosti, například zvýraznění stěny za televizí nebo nalepení tapety za postelí. Dalším řešením pro oddělení ložnice je vytvoření nástěnné galerie nad pohovkou v části obývacího pokoje. Osvědčí se obrazy na plátně, grafika na skle či rodinné fotografie – vše závisí na uspořádání a stylu celého prostoru.

Zajímavou metodou, která je vizuálně velmi zajímavá, jsou pegboardy. Umožňují zajímavě využít prázdné zdi a vytvořit další prostor pro naše osobní drobnosti, květiny a svíčky.

Prodyšné a lehké tkaniny

Průhledné tkaniny propouštějí hodně vzduchu a světla, a proto budou ideálním doplňkem pro umístění na oknech. Přehozy vyrobené z lehčích tkanin, jako je vlna, hedvábí či kašmír, pomohou zachovat jednoduchý a stylový vzhled. Nepřehánějte to s množstvím polštářů a přikrývek na pohovce. Nezapomeňte, že v místnosti je také postel, která již má všechny tyto doplňky – všeho moc škodí!

Jak uspořádat obývací pokoj s ložnicí a nezbláznit se!

Návrh ložnice s obývacím prostorem bude velkou výzvou. Věnujeme tomu spoustu času a energie, ale když nakonec uvidíme výsledné dílo, bude to ta největší radost. S trochou plánování a s přihlédnutím k těmto několika našim tipům, jak spojit obývací pokoje s ložnicí bude vaše uspořádání velmi vydařené!

Čtěte rovněž::