Jak namontovat skleněné panely v kuchyni?

Jak namontovat skleněné panely v kuchyni?

Keramické obklady byly vždy dobrým způsobem, jak zvýšit estetiku kuchyňských stěn. Zároveň byly velmi funkční. Dnes jejich úlohu přebírají skleněné panely. Odolné vůči poškrábání, tepelným šokům a vysokým teplotám, se také snadno čistí a jsou ideální alternativou běžných, natřených stěn. Sklo samo o sobě vypadá velmi pěkně nad kuchyňskou deskou, ale existují také různé vzory nebo potisky, které ještě více zpestří prostor a budou součástí jedinečného a neopakovatelného designu. Zároveň se snadno instalují a jsou široce dostupné. Je to ideální volba pro moderní a stylový domov!

Nákup skleněných panelů

Je snadné odpovědět na otázku, kde koupit skleněné panely. Jsou totiž součástí nabídky každého velkého obchodu se stavebním materiálem. Najdete tam spíše typické vzory a barvy, a dostupné panely mají často standardní rozměry. Trochu jinak to vypadá v internetových obchodech. U objednávek zadaných elektronicky můžete využít možnosti uzpůsobení produktu. Řezání na míru a barevné potisky jsou k dispozici na téměř každém webu za velmi přijatelnou cenu. A kolik stojí skleněné panely do kuchyně? Jejich cena se pohybuje v rozmezí od dvou set zlotých až po částky převyšující tisíc osm set zlotých za metr čtvereční, podle místa nákupu a typu panelů. Nejnižší ceny platí pro standardní modely s nekomplikovanými vzory. Při potisku a řezání na míru se náklady zvyšují přibližně na tři sta padesát zlotých za metr čtvereční.

Úspěšný nákup, čili na co si je třeba dát pozor

Chcete-li si užívat krásné a odolné panely, věnujte pozornost parametrům skla, které v nich bylo použito. Na kuchyňské stěně se nejlépe osvědčí tvrzené sklo. Většina prodejců nabízí právě tyto typy panelů. Chcete-li mít jistotu, můžete požádat o příslušný certifikát. K dispozici jsou také panely se sklem typu FLOAT, OPTIWHITE a mnoho dalších. Nejviditelnější rozdíly jsou v barvě skla. Jedno má nazelenalý odstín, druhé bude průhlednější a další mléčně bílé. Měli byste se také vždy ujistit, jaké je určení daného typu skla, protože skla se liší odolností proti tepelným šokům nebo vysokým teplotám.

namontovat sklenene panely v kuchyni

Jak namontovat skleněné panely v kuchyni?

Před namontováním musí být povrch stěny vhodně připraven. Panely lze lepit na keramické obklady, zatímco v případě natřené stěny je třeba barvu zcela odstranit. Ve starších bytech by měla být během renovace stěna odmaštěna, a v nových bytech odprášená. Stěna by se také měla nechat vyschnout, aby se na ní v budoucnu neobjevila žádná plíseň.

Jak pokládat skleněné panely? Závisí to na způsobu montáže. Existují tři hlavní metody: lepení, použití držáků přišroubovaných ke stěně a upevnění pomocí kolejnic. První metoda je nejjednodušší, a proto i nejoblíbenější. Další dvě se používají, když je za panely vedena nějaká instalace (voda, elektřina) nebo tam bude instalováno přídavné LED osvětlení.

Jak přilepit skleněné panely?

Lepení panelů je nejběžnější způsob montáže panelů. Je to docela jednoduchý způsob, takže každý, kdo je alespoň trochu zručný, to může zvládnout sám. Náklady na montáž jsou v tomto případě nejnižší. Je však důležité vědět, jaké lepidlo zvolit pro skleněné panely. Mělo by to být bezrozpouštědlové lepidlo, určené speciálně na zrcadla a různé druhy skla. Kromě toho se bude hodit také zásoba obkládačských křížků.

jak prilepit sklenene panely

Při pokládání skleněných panelů nesmíme zapomenout na technologické mezery. Jedná se o malou, několika milimetrovou vzdálenost, která by měla být zachována mezi okrajem panelů a nad nimi visícím nábytkem nebo umístěnou níže stolní deskou. Stačí totiž, aby skříňka během času mírně poklesla, a panely mohou být zničeny. Posunutí okrajů nábytku je přirozený proces spojený s opotřebením některých upevňovacích prvků. Jedná se o tak malé rozdíly, které za normálních podmínek nejsou vidět. V případě technologické mezery nad deskou se tato vyplňuje bezbarvým silikonem, který se může časem poškodit a zašpinit.

Jak přišroubovat skleněné panely?

Poměrně často se také setkáváme s druhým možným způsobem montáže skleněných panelů. Zde se používají přišroubovávané ke stěně držáky nebo kolejnice, ke kterým jsou poté panely namontovány. V tomto případě vzniká mezi panely a stěnou odstup o velikostí jednoho a půl až sedmi centimetrů. I když to zabírá část dostupného prostoru, umožní nám to vést pod panely různé instalace. Zajímavým nápadem je umístění LED osvětlení, které lze nastavit na různé barvy. Výsledkem je hezký vizuální efekt.

Je důležité upozornit na obtížnost montáže zásuvek. Je třeba také pamatovat, že při šroubování jsou panely podepřeny bodově a snadněji se poškozují. Nemělo by to však vést k odpadnutí poškozeného panelu. Prásknutím se vytvoří „pavučina“, ale panel zůstane celý, a to až do doby než nebude nahrazen.


JAKÉ NÁSTĚNNÉ DEKORACE SE OSVĚDČÍ VE VAŠÍ KUCHYNI?

PŘEDNOSTI SKLA NAHRAZUJÍCÍHO OBKLADY V KUCHYNI, ANEB SKLENĚNÉ KUCHYŇSKÉ PANELY

NEJVÍCE PŘEHLÍŽENÁ MÍSTA V KUCHYNI

Čtěte rovněž::