Jak zařídit obývací pokoj s kuchyní?

Jak zařídit obývací pokoj s kuchyní?

V moderním stavebnictví se již nesetkáte s obývacím pokojem, který by nebyl otevřen do kuchyně. Toto řešení poskytuje nové možnosti uspořádání, zejména pokud je v bytě k dispozici obývací pokoj s kuchyní o výměře 25 m2. Jak zařídit obývací pokoj s kuchyní tak, aby byl nejen trendy, ale i pohodlný?

Jak zařídit malý obývací pokoj s kuchyní

Uspořádání obývacího pokoje s kuchyní je výzvou, zejména když obývací pokoj otevřený do kuchyně vyžaduje rekonstrukci nebo likvidaci dělicích stěn. Zatímco v developerských bytech je obvykle obývací pokoj s kuchyňským koutem otevřený, ve staré zástavbě jsou obývací pokoj a kuchyň oddělené. Někdy mohou být spojeny, ale nejčastěji vyžadují stavební zásahy, které nemusí vždy přinést očekávaný výsledek. Jak vymalovat obývací pokoj s kuchyní, aby byl útulný a pohodlný navzdory své malé velikosti?

Za prvé – vyhněte se tmavým barvám, jako je tmavě modrá, hnědá, šedá a mátově zelená. Tyto barvy zcela určitě budou pro interiér stísňující a v důsledku jej ztmaví. Vyberte si světlé a neutrální barvy, jako jsou například béžová, světle hnědá, pastelová, zelená a bílá. Pokud sníte o obývacím pokoji s kuchyní v loftovém stylu, zvolte kontrastní kombinace barev stěn, např. tmavě šedou s béžovou, abyste interiér vizuálně nezmenšili, ale i nadále udrželi konkrétní styl uspořádání. Úzký obývací pokoj s kuchyní se opticky zvětší, pokud ho zařídíte ve skandinávském stylu, se spoustou bílého nábytku a doplňků. Béžový total look je skvělým nápadem pro světlý obývací pokoj s kuchyní.

jak oddelit obyvaci pokoj s kuchyni

Za druhé – zvolte nábytek jednoduchého tvaru, vyrobený ze světlé, lakované MDF desky, abyste vdechli interiéru lehkost. Dřevěný, těžký zdobený nábytek se neosvědčí v malých místnostech. Vypadá dobře pouze v prostorných interiérech. Malý obývací pokoj s kuchyní vypadá nejlépe ve skandinávském stylu – jednoduchý bílý nábytek ze světlé MDF desky s dřevěnými pracovními deskami a světlými dlaždicemi na podlaze rozjasní interiér a opticky mu přidá několik metrů čtverečných.

Za třetí – vyberte pro celkový design interiéru kontrastní doplňky, které prolomí neutrální barvy. Takovými doplňky mohou být polštáře, svíčky, koberce, police-květináče s živými zelenými rostlinami. Ale neměli byste to přehánět s jejich množstvím.

V malém obývacím pokoji s kuchyní bude skvělým nápadem, když použijete podobné prvky, tedy několik nástěnných obrazů ve stejném barevném provedení či skleněné hodiny se stejným motivem jako v případě kuchyňských panelů nebo krájecích prkének.

Jakou si zvolit podlahu do obývacího pokoje s kuchyní?

V tradiční kuchyni je na podlaze dlažba, kdežto v obývacím pokoji plovoucí podlaha. Jakou zvolit podlahu, když chcete funkčně zařídit obývací pokoj s kuchyní o velikosti 30m2? Dokonalým kompromisem mezi plovoucí podlahou a dlaždicemi je podlahová dlažba připomínající designem dřevěnou plovoucí podlahu. Lze ji zakoupit v různých odstínech – od krémově bílé až po tmavě hnědou. Na první pohled vypadá stejně jako plovoucí podlaha (celá podlaha je složena z malých obdélníkových podlahových dlaždic, uspořádaných stejně jako podlaha). Cena těchto dlaždic bude o něco vyšší než cena tradičních podlahových dlaždic, ale rozhodně lépe splynou s atmosférou skandinávské kuchyně nežli dřevěná plovoucí podlaha, která se do kuchyně nedoporučuje. Pokud nemáte podlahové vytápění, které ochrání vaše nohy před chladem, můžete si vybrat do obývacího pokoje moderní koberec, např. vinylový.

sklenene hodiny

Jak zařídit obývací pokoj s kuchyní a jídelnou?

Pokud máte k dispozici velký obývací pokoj s kuchyní, bude skvělým nápadem zařídit v kuchyňské části jídelnu – velký stůl a 6–8 židlí. Pokud však velikost místnosti takové řešení neumožňuje, umístěte jídelní stůl k oknu tak, aby na něj dopadalo denní světlo. Takové uspořádání prostoru umožní využití veškerého dostupného prostoru. Ve větších obývacích pokojích s kuchyňským koutem můžete obývací pokoj vyzdobit obrovskou televizi a velkou rohovou sedačkou a ponechat hostům k dispozici pouze malý konferenční stolek.

Jak oddělit obývací pokoj s kuchyní?

Oddělit obývací pokoj od kuchyně lze pouze prahem, můžete jej také oddělit pohyblivým ostrůvkem, který bude sloužit jako přenosný bar. Obývací pokoj s kuchyní v paneláku by bylo obtížné oddělit další dělicí stěnou, ale můžete o tom uvažovat při navrhování domu. Často také stačí jen použít módní dřevěné nebo bambusové paravány, abychom do interiéru vdechli asijskou atmosféru.

kuchynskych panelu

Jak zařídit obývací pokoj s kuchyní v paneláku?

Obývací pokoj s kuchyní v paneláku je dekoratérská výzva. V developerských bytech je často úzká kuchyň, jež je propojena s malým obývacím pokojem. Jen vzácně najdete uspořádání, ve kterém by byla kuchyň osvětlena denním světlem. Je proto vhodné při výběru kuchyňského vestavěného nábytku přemýšlet o dalším osvětlení. V tomto případě jsou řešení jednoduchá – bodové osvětlení na stropě a LED osvětlení pod skříňkami. V malém obývacím pokoji se jako prvek oddělující kuchyň od obývacího pokoje výborně osvědčí pohyblivý ostrůvek, který lze použít jako malý jídelní stůl nebo další pracovní desku pro přípravu jídel. Větší jídelní stůl (i konferenční stolek) je dobrý nápad v obývacím pokoji. Pokud je váš obývací pokoj malý, vzdejte se svých křesel a pořiďte si velkou pohovku nebo rohovou sedací soupravu. A také si určitě nepořizujte stojící lampu nebo stínidla. Vsaďte na bodové světlo, které rozjasní interiér.


MALÁ LOŽNICE – MODERNÍ USPOŘÁDÁNÍ A INSPIRACE NA MÓDNÍ VÝZDOBU

JAKÉ NÁSTĚNNÉ DEKORACE SE OSVĚDČÍ VE VAŠÍ KUCHYNI?

Čtěte rovněž::